Kakaovník - Theobroma cacao

Odkud pochází kakao? 

Kakao vzniká z plodů stromu Theobroma cacao, známého jako kakaovník pravý
– stále zelené tropické rostliny, která roste pouze v oblastech s teplem, vlhkostí a stálým klimatem.

Kde se pěstuje kakaovník?

Kakaovníku se daří v pásu přibližně mezi 15. stupněm severní a jižní šířky, tedy:

 

✅   ve Střední a Jižní Americe

✅   na pobřeží Guinejského zálivu v Africe

✅   v tropické jihovýchodní Asii

 

Tento strom miluje teplo (21–32 °C), vysokou vlhkost vzduchu a jen velmi krátká sucha. Jde o citlivou, ale mimořádně bohatou rostlinu, ze které vzniká to nejlepší kakao na světě.

Jak vypadá kakaovník?

✅   Dorůstá výšky 4 až 8 metrů

✅   Má tenký kmen a kožovité listy, které mění barvu z bronzově červené na tmavě zelenou

✅   Kvete téměř celoročně – až 50 000 květů ročně

✅   Plody ale vznikají jen zlomku květů, což zvyšuje vzácnost kvalitního kakaa

✅   Květy vyrůstají přímo z kmene nebo hlavních větví a jsou bílé, nažloutlé či narůžovělé

Cesta od květu k plodu

✅   První plody se objevují asi po 4 letech

✅   Nejvyšší úrodnost kakaovníku nastává okolo 10. roku

✅   Produktivita zůstává vysoká ještě dalších 10–12 let

✅   Celý strom zraje až 10 let, než přinese opravdu kvalitní sklizeň

Proč na tom záleží?

Původ kakaa zásadně ovlivňuje kvalitu ceremoniálního kakaa. Jen kakaovníky zpracovávané šetrně,
v souladu s přírodou a bez chemických zásahů
, dávají základ pro kakao s plným obsahem theobrominu,
minerálů a energetických vlastností.