Vše o kakau

S kakaem ke zdravému a šťastnějšímu životu
S kakaem ke zdravému a šťastnějšímu životu

S kakaem ke zdravějšímu a šťastnějšímu životu

Kakaové boby jsou semena stromu Theobroma Cacao, což znamená „jídlo bohů“ (theo = bůh a broma = jídlo). Je to jeden z nejkomplexnějších zdrojů potravy. Ačkoli kakao stále skrývá některá tajemství, výzkumy ukazují mnoho zdravotních přínosů a neurokognitivních účinků.

Tyto příznivé účinky kakaa jsou obzvláště výrazné v čistém kakau. Různé techniky zpracování, jako je alkalické (holandské) zpracování, lisování kakaa (pro oddělení másla a prášku) nebo pražením při vysokých teplotách, ničí příznivé sloučeniny, které činí kakao tak zdravým. Proto preferujeme zpracovávat kakao co nejméně, inspirováni tradičním použitím, které je zdravější a má silnější účinek.

Bohaté na antioxidanty

Kakao je bohaté na flavanoly (které také způsobují jeho hořkou chuť), antioxidanty a má protizánětlivé účinky. Má jedno z nejvyšších ORAC skóre, které se používají k měření úrovní antioxidantů v potravinách. Kakao chrání naše srdce a kardiovaskulární systém. Je dobré pro elasticitu našich krevních cév a zvyšuje průtok krve v celém těle, včetně mozku.

Bohaté na minerály

Hořčík hraje důležitou roli v naší produkci energie a snižuje riziko cukrovky. Žádný jiný zdroj potravy neobsahuje tolik hořčíku jako kakao. Podporuje naše srdce, uvolňuje naše svaly a stimuluje mozkovou funkci. Hořčík je primární alkalický minerál pro detoxikaci. Mezi další důležité minerály patří železo, draslík, zinek, měď, vápník, selen, fosfor a mangan. Kakao také obsahuje síru, která pomáhá transportovat živiny do buněk. Podporuje funkci inzulínu a metabolismus glukózy, opravu tkání, imunitního systému, tvorby a obnovy kolagenu a keratinu (vlasy, nehty a pokožka).

Zdravé tuky a zvýšená absorpce živin

Kakaové máslo, přirozeně přítomné v kakau, je zdravým zdrojem tuku, který vyhovuje mnoha dietám, jako jsou paleo a ketogenní dieta. Mnohé živiny potřebují tuky, aby je tělo mohlo vstřebat. 

Theobromin Pozitivní energie

Theobromin je alkaloid zodpovědný za stimulační účinky kakaa. Je to stimulant srdce, rozšiřuje krevní cévy a snižuje krevní tlak. Ve srovnání s kofeinem poskytuje theobromin delší a mírnější energii bez vrcholu a poklesu, které mnoho lidí zažívá. Také bylo zjištěno, že snižuje kašel, zmírňuje příznaky astmatu a zpevňuje zubní sklovinu.

Pozitivní vliv na náladu, soustředění a kreativitu

Ano, kakao nás činí šťastnými, snižuje stres, zvyšuje naši soustředěnost a kreativní tok. Naše mozky fungují neuvěřitelně složitě a kakao má pozitivní vliv prostřednictvím neurotransmiterů a modulátorů.

Fenyletylamin 

Fenyletylamin (PEA) je regulátor nálady a spouští hormony štěstí, jako jsou endorfin, dopamin a noradrenalin. Podobně jako když se zamilujeme nebo máme sex. Zvyšuje soustředění a energii a dostává nás do stavu, kdy ztrácíme pojem o čase. Skvělé pro práci nebo povzbuzení kreativity. Také zvyšuje naši libido, snižuje úzkost a používá se jako extrakt proti příznakům deprese. Co může být lepšího než ho konzumovat přímo z přírodního produktu?

Anandamid

Anandamid je nazýván „molekulou blaženosti“ (ananda znamená blaženost v sanskrtu) pro vytváření pocitu euforie, známého také jako běžecká euforie. Reguluje náladu, paměť, chuť k jídlu a vnímání bolesti.

Serotonin

Tryptofan je klíčový pro tvorbu serotoninu (snižuje úzkost a stres) a melatoninu (spojený se spánkem). Kakao je přímým zdrojem, přičemž modulační látky (MAO inhibitory) v kakau zabraňují rozkladu neurotransmiterů, jako jsou serotonin, dopamin a norepinefrin, čímž se účinek prodlužuje a zesiluje.

 

Je to dar z nebes!

Číst článek
Theobroma cacao
Theobroma cacao

Kakaovník - Theobroma cacao
 

Stálezelený tropický strom, který dosahuje výšky 4–8m. Kmen kakaovníku není příliš mohutný. Jeho tenké kožovité listy mají nejdříve bronzově červenou barvu, později jsou

tmavě zelené.

Kakaovníku se daří pouze v nejteplejších oblastech světa, v oblastech přibližně mezi patnáctým stupněm severní a jižní zeměpisné šířky, tj. ve Střední a Jižní Americe, na pobřeží Guinejského zálivu v Africe a v jihovýchodní Asii.


Jde o rostlinu náročnou na teplotu (optimum je 21–32 °C) a vláhu (vysoká vlhkost vzduchu). Roste i v oblastech s kratšími obdobími sucha, která však nepřesahují dva až tři měsíce. Než mohou být sklizeny nejlepší plody kakaovníku, potřebuje strom zrát po dobu přibližně deseti let.
Květy kakaovníku, které mají bílou, nažloutlou nebo narůžovělou barvu, vyrůstají přímo na kmeni nebo hlavních větvích. Ačkoli kakaovník po většinu roku bohatě kvete

(až 50 000 květů během jednoho roku), plodů se urodí

poměrně málo.


Květy kakaovníku, které mají bílou, nažloutlou nebo narůžovělou barvu, vyrůstají přímo na kmeni nebo hlavních větvích. Ačkoli kakaovník po většinu roku bohatě kvete

(až 50 000 květů během jednoho roku), plodů se urodí poměrně málo.

Mladé kakaovníky plodí poprvé většinou po čtyřech letech, nejplodnější jsou pak přibližně v deseti letech, přičemž vysokou produkci si drží ještě po dalších 10–12

let.

Viva Cacao

Zdroj: https://www.kakaoprodusi.cz/pestovani- kakaovniku

 

Číst článek
4 položek celkem