S kakaem ke zdravému a šťastnějšímu životu

S kakaem ke zdravějšímu a šťastnějšímu životu

Kakaové boby jsou semena stromu Theobroma Cacao, což znamená „jídlo bohů“ (theo = bůh a broma = jídlo). Je to jeden z nejkomplexnějších zdrojů potravy. Ačkoli kakao stále skrývá některá tajemství, výzkumy ukazují mnoho zdravotních přínosů a neurokognitivních účinků.

Tyto příznivé účinky kakaa jsou obzvláště výrazné v čistém kakau. Různé techniky zpracování, jako je alkalické (holandské) zpracování, lisování kakaa (pro oddělení másla a prášku) nebo pražením při vysokých teplotách, ničí příznivé sloučeniny, které činí kakao tak zdravým. Proto preferujeme zpracovávat kakao co nejméně, inspirováni tradičním použitím, které je zdravější a má silnější účinek.

Bohaté na antioxidanty

Kakao je bohaté na flavanoly (které také způsobují jeho hořkou chuť), antioxidanty a má protizánětlivé účinky. Má jedno z nejvyšších ORAC skóre, které se používají k měření úrovní antioxidantů v potravinách. Kakao chrání naše srdce a kardiovaskulární systém. Je dobré pro elasticitu našich krevních cév a zvyšuje průtok krve v celém těle, včetně mozku.

Bohaté na minerály

Hořčík hraje důležitou roli v naší produkci energie a snižuje riziko cukrovky. Žádný jiný zdroj potravy neobsahuje tolik hořčíku jako kakao. Podporuje naše srdce, uvolňuje naše svaly a stimuluje mozkovou funkci. Hořčík je primární alkalický minerál pro detoxikaci. Mezi další důležité minerály patří železo, draslík, zinek, měď, vápník, selen, fosfor a mangan. Kakao také obsahuje síru, která pomáhá transportovat živiny do buněk. Podporuje funkci inzulínu a metabolismus glukózy, opravu tkání, imunitního systému, tvorby a obnovy kolagenu a keratinu (vlasy, nehty a pokožka).

Zdravé tuky a zvýšená absorpce živin

Kakaové máslo, přirozeně přítomné v kakau, je zdravým zdrojem tuku, který vyhovuje mnoha dietám, jako jsou paleo a ketogenní dieta. Mnohé živiny potřebují tuky, aby je tělo mohlo vstřebat. 

Theobromin Pozitivní energie

Theobromin je alkaloid zodpovědný za stimulační účinky kakaa. Je to stimulant srdce, rozšiřuje krevní cévy a snižuje krevní tlak. Ve srovnání s kofeinem poskytuje theobromin delší a mírnější energii bez vrcholu a poklesu, které mnoho lidí zažívá. Také bylo zjištěno, že snižuje kašel, zmírňuje příznaky astmatu a zpevňuje zubní sklovinu.

Pozitivní vliv na náladu, soustředění a kreativitu

Ano, kakao nás činí šťastnými, snižuje stres, zvyšuje naši soustředěnost a kreativní tok. Naše mozky fungují neuvěřitelně složitě a kakao má pozitivní vliv prostřednictvím neurotransmiterů a modulátorů.

Fenyletylamin 

Fenyletylamin (PEA) je regulátor nálady a spouští hormony štěstí, jako jsou endorfin, dopamin a noradrenalin. Podobně jako když se zamilujeme nebo máme sex. Zvyšuje soustředění a energii a dostává nás do stavu, kdy ztrácíme pojem o čase. Skvělé pro práci nebo povzbuzení kreativity. Také zvyšuje naši libido, snižuje úzkost a používá se jako extrakt proti příznakům deprese. Co může být lepšího než ho konzumovat přímo z přírodního produktu?

Anandamid

Anandamid je nazýván „molekulou blaženosti“ (ananda znamená blaženost v sanskrtu) pro vytváření pocitu euforie, známého také jako běžecká euforie. Reguluje náladu, paměť, chuť k jídlu a vnímání bolesti.

Serotonin

Tryptofan je klíčový pro tvorbu serotoninu (snižuje úzkost a stres) a melatoninu (spojený se spánkem). Kakao je přímým zdrojem, přičemž modulační látky (MAO inhibitory) v kakau zabraňují rozkladu neurotransmiterů, jako jsou serotonin, dopamin a norepinefrin, čímž se účinek prodlužuje a zesiluje.

 

Je to dar z nebes!