Theobroma cacao

Kakaovník - Theobroma cacao
 

Stálezelený tropický strom, který dosahuje výšky 4–8m. Kmen kakaovníku není příliš mohutný. Jeho tenké kožovité listy mají nejdříve bronzově červenou barvu, později jsou

tmavě zelené.

Kakaovníku se daří pouze v nejteplejších oblastech světa, v oblastech přibližně mezi patnáctým stupněm severní a jižní zeměpisné šířky, tj. ve Střední a Jižní Americe, na pobřeží Guinejského zálivu v Africe a v jihovýchodní Asii.


Jde o rostlinu náročnou na teplotu (optimum je 21–32 °C) a vláhu (vysoká vlhkost vzduchu). Roste i v oblastech s kratšími obdobími sucha, která však nepřesahují dva až tři měsíce. Než mohou být sklizeny nejlepší plody kakaovníku, potřebuje strom zrát po dobu přibližně deseti let.
Květy kakaovníku, které mají bílou, nažloutlou nebo narůžovělou barvu, vyrůstají přímo na kmeni nebo hlavních větvích. Ačkoli kakaovník po většinu roku bohatě kvete

(až 50 000 květů během jednoho roku), plodů se urodí

poměrně málo.


Květy kakaovníku, které mají bílou, nažloutlou nebo narůžovělou barvu, vyrůstají přímo na kmeni nebo hlavních větvích. Ačkoli kakaovník po většinu roku bohatě kvete

(až 50 000 květů během jednoho roku), plodů se urodí poměrně málo.

Mladé kakaovníky plodí poprvé většinou po čtyřech letech, nejplodnější jsou pak přibližně v deseti letech, přičemž vysokou produkci si drží ještě po dalších 10–12

let.

Viva Cacao

Zdroj: https://www.kakaoprodusi.cz/pestovani- kakaovniku